Skip to main content

Ligestilling: Når kriser rammer, fortsætter kampen

Kawinzi Miui, direktør for afdelingen for Køn og Ligestilling, FN's World Food Programme
, FN's World Food Programme

Der er intet galt med køer. Tværtimod giver de føde, forudsat at de overlever den lunefulde tørke. De kan endda holde dig med selskab. Men igen, hvis køer har for stor betydning i dit liv, har du et problem.

I det landlige Kenya hvor jeg voksede op, var køer stort set det eneste jeg kendte til. Derfor var min mors ønske , at jeg skulle flytte så langt væk fra dem som muligt. Hun insisterede på, at jeg skulle starte i skole. Så det gjorde mine søstre og jeg. Vores horisont udvidede sig hurtigt. Vi begyndte endda at se køerne på en helt anden måde, vi forstod hvordan de passer ind i den bredere sammenhæng.

1*HmFo5X4zl2HBm6PtunEGgA.jpeg
Foto: WFP / Rein Skullerud

I Afrika, Asien eller Latin Amerika er uddannelse ikke en selvfølge for piger fra landet. Piger som Zoila Esperanza Morán, en lokal pige fra Guatemala. I modsætning til min mor valgte hendes mor ikke at sende hende i skole. Hun blev gift som 15 år og fik tre børn. I løbet af de næste årtier vil fattigdom omklamre hende.

Den dag i dag bliver titusinder piger stadig udelukket fra skoler i udviklingslandene. Det er tab af viden, individualitet og økonomisk velfærd.

Nogle ting har dog ændret sig. Da jeg var ung, havde man kun sig selv. Der var ikke ingen globale målsætninger eller bestræbelser på at uddanne piger. I dag findes FN's verdensmål for Bæredygtig Udvikling," som giver os den moralske berettigelse og det politiske skub til gøre uddannelse til piger universel ved 2030. Men vil vi nå vores mål? Det ved vi endnu ikke. Og hvad med piger som Zola, er de for gamle til at komme i skole?

Det kommer an på hvad man forstår ved ordet skole. For lige nu er Zola i gang med at lære at sy. I samarbejde med søsterorganisationerne FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation, Den internationale fond for Landbrugsudvikling og UN Women har WFP lanceret et initiativ til at styrke kvinder økonomisk. Zoila i Guatemala og andre som hende i Ethopien, Kirgisistan, Liberia, Nepal, Niger og Rwanda bliver uddannet i iværksætteri, forretningsfærdigheder, planlægning, regne-og læsefærdigheder. De får såsæd af høj kvalitet, gødning og lærer hvordan man bruger maskiner og får vist hvordan man kan forbedre fødevareforarbejdning og opbevaring. Landbrug og skolegang kan trods alt sagtens kombineres.

1*vZ4zNvL9FvV0uGIG3BvLjA.jpeg
Cecilia Kapell, Regina Naking, Lina Sagal og Veronica Locham sidder ved en dæmning bygget for at forbedre landbruget og øge produktionen for småbønder i Uganda. Foto: WFP / Riccardo Gangale

Men vi indrømmer, at vi vakler mellem håb og fortvivlelse. I jagten på den ubehagelige forbindelse mellem ligestilling og fødevaresikkerhed er vi nødt til at bekæmpe konflikter, masseflugt, klimaforandringer og andre ulykker. Katastrofehjælp i lande som Yemen, Sydsudan, Somalia, Syrien og nordøstlige Nigeria og til lignende kriser udgør en del af WFP's arbejde. At redde kvinders og pigers liv i katastrofeområder betyder, at vi kan slukke brande med den ene hånd og bygge en fremtid med den anden.

Det er ikke altid let at være mellem succes og katastrofe. Det er en balanceakt at undgå en katastrofe, mens du bygger en fremtid. Vi har stærke allierede i Danmark og nabolandene. Danmark er ikke alene blandt WFP's største donorer, men har også sat ligestilling øverst på ​​den globale dagsorden.

Det var min mors drøm, der gjorde mig til den jeg er i dag. En kvinde med rødder i det landelige Afrika, som arbejder for at hjælpe og beskytte kvinder i lignende situationer. Men takket være det lille nordiske landes målbevidsthed og støtte kan jeg holde kursen.

Læs mere om WFP's arbejde for ligestilling